Op vakantie met de auto in coronatijd? Hier moet je rekening mee houden.

Ben je van plan om binnenkort op vakantie naar het buitenland te gaan? Dan kies je misschien dit jaar wel voor de veiligheid van je eigen leaseauto. Toch kun je niet zomaar overal heen in Europa. Bovendien gelden er vaak andere Corona-regels dan bij ons in Nederland, ook voor automobilisten. Hieronder een regel-overzicht van de meest populaire bestemmingen.

Duitsland

De kleurcode van Duitsland is groen. Op vakantie naar Duitsland met de auto kan dus weer. Buiten dien je wel 1,5 meter afstand van elkaar te houden en een mondkapje is verplicht het openbaar vervoer, winkels, in openbare gebouwen, kantoren, bij de dokter en in bepaalde winkelstraten. Daarnaast ben je verplicht in sommige deelstaten – zoals in Beieren – om een negatief testresultaat te laten zien als je daar wilt overnachten. Het is dus absoluut aan te raden om van te voren goed de maatregelen per deelstaat te controleren. Je mag met meerdere personen uit verschillende huishoudens in een auto zitten (maximaal 10 personen). In sommige deelstaten is een medisch FFP2 mondmasker verplicht voor niet-familieleden.

Frankrijk

De kleurcode van Frankrijk staat momenteel op geel. Dat betekent dat je als Nederlandse toerist naar Frankrijk toe kunt reizen mits je over een coronabewijs beschikt. Of je bent gevaccineerd of je hebt een negatieve PCR-test die niet ouder is dan 72 uur. Daarnaast moet je 1 meter afstand houden, en zonder mondkapje 2 meter. Daarnaast mag je met maximaal 2 personen op een rij plaatsnemen in de auto, tenzij zij van uit hetzelfde huishouden zijn.

Ook in Frankrijk worden de corona maatregelen verder versoepeld. Wel is het dragen van een mondkapje in winkels, openbare ruimten, wachtrijen en op plekken waar veel personen op een kleine oppervlakte zijn, wel verplicht. Buiten is een mondkapje niet meer verplicht.

Italië

Ruim twee maanden geleden leek een zomervakantie in Italië volstrekt onmogelijk. Toch kan een autovakantie in Italië gelukkig weer. Het land staat inmiddels op groen (met uitzondering van Sicilië, dit eiland staat op geel). Je kunt naar Italië reizen met jouw coronabewijs. Echter moet je wel rekening houden met de maatregelen in Italië. Je moet 1 meter afstand houden, bij sport is dit zelfs 2 meter. Er gelden overigens geen restricties als het gaat om personen uit hetzelfde huishouden. Bij verschillende huishoudens is een mondkapje verplicht en geldt een maximale grootte van 3 personen.

In Italië is het verplicht om een mondkapje te dragen in openbare binnenruimtes en het OV. Dit geldt dus ook voor tankstations. De maatregelen kunnen overigens op regionaal en lokaal niveau verschillen. Informeer daarom goed van te voren welke maatregelen er gelden in het gebied waar je naartoe gaat.

Spanje

Het vasteland land in Spanje staat op oranje. De kleurcode van de Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera, Cabrera, Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote, Fuerte Ventura, La Gomera, La Palma en el Hierro is geel. Code oranje betekent dat je alleen naar het vasteland van Spanje mag reizen als het noodzakelijk is. Vanaf 1 juli 2021 is het mogelijk om met elk vervoermiddel naar Spanje te reizen, mits je over een coronabewijs beschikt.

Net zoals in Nederland geldt de regel om 1,5 meter afstand te houden. Het dragen van mondkapjes is verplicht in alle binnenruimtes (zoals bijvoorbeeld winkels en musea) en in het OV, taxi, boot en vliegtuig. Dit geldt ook voor stations en perrons. Daarnaast is een mondkapje ook verplicht als je met personen van verschillende huishoudens in een auto zit.

In de openlucht is het dragen van een mondkapje verplicht als 1,5 meter afstand niet gewaarborgd kan worden. Deze verplichtingen gelden voor alle personen vanaf 6 jaar.

Tankstations zijn in Spanje gewoon open. Zoals hierboven aangegeven is in een tankstation een mondkapje wel verplicht.

Scandinavië

Reizen naar Denemarken of Zweden is weer mogelijk met een coronabewijs. Beide landen hebben de kleurcode geel. Per land gelden er weer andere corona maatregelen. Raadpleeg daarom de website van het desbetreffende land om te bekijken welke maatregelen er gelden. In Zweden mag je bijvoorbeeld alleen in één auto zitten met personen uit hetzelfde huishouden.

Op vakantie naar Noorwegen kan nog even niet. Vooralsnog is het niet toegestaan voor inwoners uit Nederland om naar Denemarken en Noorwegen te reizen zonder zwaarwegende reden. Je mag alleen het land in als beschikt over een EU DCC (EU Digitaal Coronacertificaat), waarop je kunt aantonen dat je volledig gevaccineerd bent of het afgelopen halfjaar corona hebt gehad. Kinderen van 1 jaar of ouder die niet gevaccineerd zijn en geen covid hebben gehad de afgelopen 6 maanden, mogen Noorwegen NIET IN. Dit betekent dat je nu nog niet met kinderen met vakantie naar Noorwegen kunt. Met de auto op vakantie wordt daardoor wat lastiger.

Verenigd Koninkrijk

Een roadtrip door Schotland of kamperen in Zuid-Engeland zit er helaas nog even niet in. Vanwege het relatief grote aantal besmettingen in het Verenigd Koninkrijk raadt de Nederlandse regering niet-essentiële reizen naar de eilanden af.

Tip! Koop voordat je op vakantie gaat, in Nederland mondkapjes en desinfecterende handgel. Zo kun je tank- en plaspauze virusvrij houden.

Naar welke landen kan ik nog meer?

 • België (code geel)
  • Geen restricties voor het gebruik van de auto. 
  • 1,5 meter afstand houden bij tanken. Mondkapje in de auto niet verplicht, tenzij de inzittenden niet uit één huishouden bestaan. Daarnaast is het mondkapje verplicht in openbaar vervoer, luchthavens, winkels en openbare gebouwen.
 • Kroatië (code geel)
  • Geen restricties voor het gebruik van de auto.
  • 1,5 meter afstand houden bij tanken. Mondkapje niet verplicht.
 • Luxemburg (code geel)
  • Met meerdere huishoudens in 1 auto mag. Mondkapje verplicht als de inzittenden niet uit één huishouden komen.
  • Tijdens het tanken 2 meter afstand bewaren. Mondkapje verplicht in publieke binnenruimtes.
 • Oostenrijk (groen)
  • Meerdere huishoudens in 1 auto mag, bij meer dan 8 personen is een mondkapje verplicht
  • Tijdens het tanken 1 meter afstand bewaren. Mondkapje niet verplicht, alleen in het OV, musea en winkels.
 • Polen (groen)
  • Tijdens het tanken 1,5 meter afstand bewaren. Mondkapje niet verplicht.
 • Tsjechië (groen)
  • Tijdens het tanken 2 meter afstand bewaren. Binnen minimaal 1,5 meter afstand. Mondkapje niet verplicht, behalve als je niet uit hetzelfde huishouden komt.
 • Zwitserland (geel)
  • Samen in de auto verschilt het per regio, maar mondkapje is verplicht in Bern en Genève
  • Met meerdere huishoudens in 1 auto mag. Geen restricties bekend.
  • Tankstations kun je gewoon gebruiken. Mondkapjes zijn verplicht in binnenlocaties en het OV. Wel 1,5 meter afstand bewaren.

Waar kun je nog niet naartoe?

 • Groot-Brittannië
 • Noorwegen

Lees hier meer over de reisadviezen naar verschillende landen van de Nederlandse overheid. Andere tips over op vakantie met de leaseauto, vind je hier.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *