Nieuw bandenlabel voor banden

Onlangs heeft de Europese Raad een nieuwe verordening aangenomen met nieuwe etiketteringsvoorschriften voor banden. De huidige bandenlabels worden uitgebreid met extra informatie over het brandstofverbruik, grip op nat wegdek en geluid. Het Europese Parlement moet overigens nog wel de verordening goedkeuren.

Bandenlabel voorzien met extra informatie

Afbeeldingsresultaat voor bandenlabel

De nieuwe bandenlabels moeten ervoor zorgen dat deze duidelijker worden voor de consument. De achterliggende gedachte achter het nieuwe bandenlabel is dat de EU consumenten beter wil informeren over het brandstofverbruik, geluid en veiligheid van de banden. Het nieuwe etiket bevat onder andere iconen voor de grip op sneeuw en ijs. Ook zal er informatie toegevoegd worden over kilometrage en slijtage (zodra er geschikte testmethoden zijn). Dit laatste is met name interessant voor de elektrische rijder. Eerder schreven we hier al een artikel over de banden voor elektrische auto’s.

Ook willen ze met het nieuwe bandenlabel de uitstoot van broeikasgassen en geluidsoverlast terugdringen en de veiligheid verhogen. Banden veroorzaken vanwege hun rolweerstand zo’n 20% tot 30% van het brandstofverbruik van een auto. Dit betekent dus hoe lager de rolweerstand, hoe lager het brandstofverbruik.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *