Met de Nissan Leaf naar Duitsland

Gastcolumn geschreven door Jack Alburg, van TopX

Na een weekendje Brabant met de Nissan Leaf, had ik de smaak te pakken en besloot ik om een weekendje naar Duitsland te gaan. Ter voorbereiding op mijn reis had ik van te voren goed gekeken naar de beschikbare oplaadpunten in Duitsland. Met name in het gebied Rijnland-Palts is het soms nog weleens zoeken naar de snelladers. Bepakt en bezakt en met verschillende laadpassen vertrokken wij om 08.00 uur naar Kell am See (Rijnland-Palts).

Nissan Leaf snelladen in Duitsland

Heenreis

Laadpunt bij Fastned in Nederland

Het eerste snellaadpunt op onze route was een snellaadstation van Fastned, in de buurt van Apeldoorn. In een handomdraai met de laadpas van Travelcard, was mijn elektrische auto weer volledig opgeladen. Na een goed half uur vertrokken wij richting Mönchengladbach, waar wij de volgende stop voor het opladen hadden ingepland. Helaas zonder enig succes, vanwege een defect oplaadpunt. Dankzij het navigatiesysteem van Nissan en via verschillende, handige apps voor elektrische auto’s was er op een kilometer afstand nog een oplaadpunt. Onder het genot van een kopje koffie en een heerlijk broodje, was de Nissan Leaf binnen 45 minuten weer voor 80 procent opgeladen.

Laadpunt bij Niederöfflingen in Duitsland

Het volgende laadpunt waar wij zouden stoppen was langs de snelweg bij Niederöfflingen. De snelste route was 180 kilometer. Een mooie uitdaging, en ook nog even spannend, want het hoogteverschil heeft invloed op de accucapaciteit. Daar stond tegenover, zodra wij bergafwaarts gingen, ik weer accucapaciteit regenereerde. Gaandeweg paste ik mijn snelheid hierop aan.

Laadpunt bij EnBW in Duitsland

Het volgende laadpunt was van de EnBW. Helaas bleek dat dit laadpunt een storing had. Toch wilde ik een poging wagen. Toen ik eenmaal mijn Nissan Leaf gekoppeld had, bleek dat de laadpas van Travelcard niet geaccepteerd werd. Ondanks het feit dat ik van te voren bij Travelcard had nagevraagd of deze ook in Duitsland werkt. Helaas werkte de Maingau laadpas ook niet. Uiteindelijk werd de laadpas van NewMotion geaccepteerd en hoopten wij na een halfuur met een volle accu onze weg te vervolgen om de laatste 75 kilometer af te leggen.

#Rapidgate van de Nissan Leaf

Uiteindelijk viel de heenreis toch wat tegen. Over een reis van 500 kilometer, hebben wij in totaal elf uur gedaan. De Nissan Leaf heeft er namelijk soms nog weleens moeite mee om meerdere keren op een dag te snelladen. De accu wordt hier erg warm van. Na een halfuur bij het laadpunt van EnBW was er slechts 17 kWh bijgekomen. Toch was dit voldoende actieradius om onze eindbestemming alsnog te halen! Waar je met de Nissan Leaf rekening mee moet houden is dat wanneer de accu erg warm is, het acceleratievermogen afneemt.

Laadtarieven per minuut in Duitsland

Vanwege het feit dat de laadtarieven in Duitsland per provider van elkaar verschillen, waardoor je bij sommige laadpunten per minuut betaalt voor het snelladen, werd het snelladen uiteindelijk toch duurder dan wij in eerste instantie gedacht hadden. Ook dit is iets waar je van te voren rekening mee moet houden. Het zou zonde zijn als je voor het snelladen teveel betaalt. Gelukkig zijn er tal van apps die je voor de tarieven kunt raadplegen.

Nissan Leaf snelladen in Duitsland

Terugreis 

Voor de terugweg had ik, gezien de ervaringen op de heenreis, een iets andere route uitgestippeld na het eerste laadpunt. Iets korter en een stuk binnendoor, zodat ik voldoende accucapaciteit over zou houden bij het tweede laadpunt.

Het eerste laadpunt was weer bij Niederöfflingen, aan de andere kant van de snelweg, bij een snellader van EnBW. Hier aangekomen gaf het display aan dat er een storing was. Ik heb het servicenummer gebeld, ik werd goed geholpen en uiteindelijk hebben zij het laadpunt op afstand opnieuw opgestart. Bij dit laadpunt heb ik de Nissan Leaf binnen een halfuur tot 95% opgeladen.

De terugreis verliep prima. Sterker nog, ik kon 230 kilometer verder rijden tot Fastned Lokkant A73 west Haps. Ik besloot mijn auto hier op te laden. Helaas kwamen wij hier wederom voor een laadstoring te staan. Uiteindelijk onze klapstoeltjes uit onze auto gehaald en na 1,5 uur konden wij onze weg weer vervolgen voor de laatste 200 kilometer. Onze laatste ‘laadstop’ was bij Fastned Zuidwolde. Na een halfuurtje weer een volle accu. Ondanks de verstoringen slechts 8,5 uur over de terugweg gedaan!

Met jouw elektrische auto naar het buitenland?

Als ik terugkijk op onze tripje naar Duitsland met de Nissan Leaf, ga ik dit niet met deze auto nog een keer herhalen. Vooral vanwege de laadtarieven per minuut in Duitsland en vanwege de actieradius die snel terugloopt door een te warme accu. Achteraf bleek dit een bekend probleem te zijn bij de Nissan Leaf. Ook wel bekend onder de hashtag #rapidgate. Dit hoeft uiteraard geen enkel probleem te zijn bij kortere afstanden, maar bij een vakantie wanneer je meerdere keren per dag moet snelladen, is dit zeker iets om rekening mee te houden.

Met de Hyundai Kona Electric naar het buitenland

Voor een volgende keer zou ik eerder kiezen voor de Hyundai Kona Electric. De volledig elektrische SUV heeft een actieradius van 482 kilometer (WLTP), twee keer zoveel als de actieradius van de Nissan Leaf. Dit betekent dat ik voor dezelfde reis maar één keer hoef te snelladen. Ik heb deze auto inmiddels in bestelling staan, tot die tijd rijd ik in de Nissan Leaf. Een vakantie met een elektrische auto behoort wat mij betreft zeker tot de mogelijkheden, het vergt alleen iets meer planning en voorbereiding van te voren.

1 reactie

  1. Ik ben met een Renault Zoe naar noord Italië gereden.
    Dit is ca 1000 km, met een gemiddelde snelheid van 90 km per uur , zonder snellaadmogelijkheid heeft deze rit mij 20 uur aan tijd gekost, maw iedere 100 km kost 2 uur tijd.
    In Duitsland , Zwitserland en Italië heb ik overal kosteloos kunnen laden, dit is wel een stimulans om elektrisch te gaan.
    Volgende keer zou ik dit weer doen, maar van de heen en terugreis ook meteen stedentrips maken.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *