De elektrische auto is besteld, nu de laadpaal nog!

Deze gastcolumn is geschreven door Lukas Knol van Justplugin, leverancier van laadpalen, 100% groene energie, zonnepanelen en batterijen voor lokale opslag van energie.

Een laadstation thuis: elke dag met een volle accu op pad!

De beslissing is genomen, je gaat een elektrische auto leasen. Goed voor het milieu (geen CO2-uitstoot), een snelle acceleratie, goed voor je portemonnee door de 4% bijtelling en je hoort bij de groep voorlopers op het gebied van elektrisch rijden in Nederland!

Voortaan wordt je thuisadres of het laadstation in de buurt de plek waar je gaat laden. Het tankstation wordt de plek waar je zo nu en dan koffie of thee gaat halen als je even gaat snelladen bij Fastned. Het wennen aan elektrisch rijden gaat veel sneller dan je je van tevoren had kunnen bedenken en er zitten vooral praktische voordelen aan…

  • Je gaat elke ochtend met een volledig opgeladen batterij en vooral met een lekker verwarmd interieur op pad.
  • Nooit meer krabben in de winter en wél vriendelijk glimlachen naar de buren.

Wat moet ik regelen om een laadstation thuis te laten plaatsen?

Maar voordat je eigen laadpaal thuis hebt, moeten er wel enkele zaken geregeld worden. Het is handig om dit meteen bij bestelling van de elektrische auto te regelen, zodat alles klaar is vóórdat jouw nieuwe elektrische auto geleverd wordt.  Waar moet je rekening mee houden en wat moet er geregeld worden? Hieronder staan enkele belangrijke vragen:

  • Kan je thuis op eigen grond een laadstation plaatsen?
  • Zo ja, past het laadstation het beste aan de muur of moet hij op een laadpaal geplaatst worden in de tuin of naast de oprit?
  • Kan de kabel via de kruipruimte gelegd worden of moet er gegraven worden?

Mocht je geen laadstation op eigen grond kunnen plaatsen, dan kun je via de gemeente een laadpaal regelen, binnen een straal van 300 meter rond het huis. Alternatief is om in gesprek te gaan met jouw werkgever om te kijken voor een laadpunt op de zaak. Desgewenst kunnen wij in dit traject ondersteunen.

Hoe snel kan jouw elektrische auto laden?

Sommige elektrische auto’s laden over 1 fase (3,7 kW) en anderen over 3-fasen (11 kW). Dit laatste noemt men ook wel ‘krachtstroom’. Met krachtstroom gaat het opladen 3 keer sneller. Daarnaast verschilt ook het Ampèrage waarmee een auto kan laden. Hoe hoger het Ampèrage hoe sneller hij kan laden.

Om enkele voorbeelden te noemen:

  • De Renault Zoe kan 3-fase 32 Ampère (22 kilowatt per uur (kWh) of 132 kilometer per uur) laden en hij heeft een batterij van 40 kWh. Hij is dus vol in 40/20 = 2 uur.
  • Een Opel Ampera-e kan 1-fase 32 Ampère (7,4 kilowatt per uur (kWh) of 67 kilometer per uur) laden en hij heeft een batterij van 60 kWh. Hij is dus vol in 60/7,4 = 8 uur en 6 minuten.

Wat is de capaciteit van jouw huisaansluiting?

Jouw auto mag nooit méér stroom vragen van het huis dan de maximale capaciteit van het netwerk. Sommige huizen hebben een 1-fase aansluiting van 35 Ampère. De meeste huizen hebben echter een 3-fase netwerk met een capaciteit van 25 of 35 Ampère. Je kunt op de afrekening van de energieleverancier zien wat de capaciteit is van het netwerk en samen met de laadpaalleverancier kijken wat haalbaar en wenselijk is.

Indien je altijd zo snel mogelijk wilt laden, is het mogelijk om een Energy Manager in je meterkast te installeren die verbonden is met het netwerk van je huis en met het laadstation. Alle stroom die beschikbaar is (plus eventueel de stroom die jouw zonnepanelen opwekken), wordt verdeeld tussen het huis en jouw auto, waarbij het huis altijd leidend is. Concreet betekent dit het volgende: tijdens het koken en wassen krijgt de auto iets minder vermogen en ’s nachts wordt jouw elektrische auto met maximale snelheid geladen.

Wie betaalt de kosten van het laden thuis en hoe wordt dat met mij verrekend?

Ik krijg elke maand een factuur van mijn energieleverancier. Hoe kan ik de kosten van het opladen van mijn elektrische auto thuis verrekenen? Het is mogelijk om de laadkosten te verrekenen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Eén van de manieren is om dit geautomatiseerd door je laadstation te laten doen. In je laadstation kan bijvoorbeeld worden geregistreerd:

  • Wat het IBAN-bankrekeningnummer is van de rekening waarvan jij de energie betaalt;
  • Wat je per kWh betaalt aan jouw energieleverancier (vaak gemiddeld +/- €0,20);
  • Hoeveel en hoe vaak je elke maand thuis laadt.

Aan het einde van de maand gaat er een debetfactuur naar jouw leasemaatschappij of werkgever. De opbrengst van deze debet factuur wordt elke maand op je privé rekening gestort. De belastingdienst accepteert deze werkwijze volledig. Je kunt op deze manier altijd thuisladen, zonder dat je een declaratie hoeft te maken.

Kan ik het laadstation met aanvullende services opnemen in mijn leasecontract?

Natuurlijk is dat mogelijk. Bij de meeste leasemaatschappijen kan het laadstation meegenomen worden in het leasecontract, zodat alles geregeld wordt. Je hoeft alleen maar te rijden en te laden.

Natuurlijk kan je het laadstation ook zakelijk aanschaffen en gebruik maken van de beschikbare MIA, KIA en VAMIL subsidies, als je daarvoor in aanmerking komt.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *