Back to the future… a boring day in Dubai

Anderhalf jaar geleden was het 21 oktober 2015, de dag uit Back to the Future waar Marty McFly naar toe reist in z’n DeLorean. Niet alle voorspellingen kwamen nog net niet uit (de dog-walking robot), maar sommige wel zoals de zelf-strikkende schoenen en de 3D VR films. How time flies …

Een zelfde idee kreeg ik toen ik begin dit jaar in Dubai op het World Government Summit (een soort Davos voor overheden) luisterde naar 2 speeches van Travis Kalanick van UBER en Elon Musk van Tesla. Het ging met name over hun visie op de toekomst van steden en mobiliteit. Het klinkt allemaal ver weg, maar voor je het weet is het zover.

Maar wat voorspelden ze? Voor beide ging het natuurlijk met name om de PR richting steden en overheden in de zaal. Beide hebben de overheden nodig voor het uitrollen van hun plannen. Dus, vooral veel inspirerende boodschappen en aanknopingspunten voor samenwerking met hen.

Volgens Kalanick gaan we toe naar volledig gerobotiseerd transport. Auto’s rijden je naar de plek waar je heen wil. Je praat met een chatbot en je vervoer wordt geregeld. En een humanoid komt uit de auto gelopen om je pizza te bezorgen. Geen files meer, en ook geen doden meer in het verkeer. Dat is wat langere termijn, maar in de komende jaren gaan we er al veel van merken met verbeteringen in stedelijke mobiliteit: want, veel minder auto’s vanwege alle gedeelde taxi-ritten. Die UBER dus verzorgt over haar platform. En natuurlijk niet te vergeten de vliegende taxi. Dubai kondigde ook aan om 1 van de eerste te zijn waar dit gaat gebeuren, later in 2017. Vliegend over de files heen.

En in Musk’s versie waren er ook veel robots. De auto wordt binnen 10 jaar volledig autonoom, “the car like an elevator, just press the button”. Met veel Artificiele Intelligentie erin, want “there are only a few jobs that a robot cannot do better”.

Maar, er was ook een belangrijk verschil in de voorspellingen. Volgens Musk gaan we namelijk niet de lucht in, maar juist de grond in. Zijn redenatie: onder de grond kan je vele, vele lagen gebruiken om aan alle vervoersstromen een plek te geven. Niet oneindig, maar je kan zover de diepte in dat je allen richting wel kan aanleggen. Hij gelooft er zelfs zo in dat hij inmiddels een nieuw bedrijf heeft opgericht, The Boring Company. Inmiddels kan je met Elon meedenken over de naam van de eerste boor-machine, hij lijkt het dus echt te gaan doen.

Te land, in de lucht of onder de grond, dus. Misschien is de tunnel versie nog niet eens zo gek. Net als bij windmolens: het idee van vliegende auto’s is goed, maar als het er teveel worden in je achtertuin wordt het druk en lelijk. En als het ook nog druk en onveilig wordt in de lucht zit er misschien wel iets in het boring plan van Musk.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *