Waar moet ik op letten als ik leasemaatschappijen met elkaar vergelijk?

Bij het uitzoeken van een nieuwe leaseauto is het gebruikelijk om offertes van verschillende leasemaatschappijen te vergelijken. Je wilt immers de scherpste prijs en de beste service. Houd er rekening mee dat je in iedere offerte dezelfde componenten met elkaar vergelijkt. Het leasetarief is namelijk op deze componenten gebaseerd. Op basis van onderstaande checklist kun je verschillende leasemaatschappijen met elkaar vergelijken.

Kosten leaseauto

De kosten van een leaseauto zijn afhankelijk van de componenten die zijn opgenomen in het leasecontract:

 • Rente en afschrijving
 • Verzekering
 • WA- en casco verzekering
 • Schade verzekering inzittenden
 • Houderschapsbelasting
 • Reparatie & onderhoud
 • Banden
 • Winterbanden
 • Brandstof
 • Brandstofpas
 • Vervangend vervoer en pechhulp

Wanneer je twee offertes met elkaar vergelijkt is het van belang om te controleren of het gaat om dezelfde leaseauto/uitvoering (inclusief accessoires). Waar je verder rekening mee moet houden is de hoogte van het eigen risico, de kosten van de meer/minder kilometers, eventuele transportkosten en uiteraard de levertijd.

Service leasemaatschappij

Naast de prijs van de leaseauto is het tevens van belang om leasemaatschappijen te beoordelen op basis van de service en klanttevredenheid. Luister hierin vooral naar je eigen gevoel. De ‘klik’ speelt hierbij een belangrijke rol. Daarnaast is uiteraard het advies wat je krijgt niet overal hetzelfde. Er zijn leasemaatschappijen die actief met je meedenken en luisteren naar jouw persoonlijke wensen. Hier kan een leasemaatschappij zich echt in onderscheiden.

Flexibiliteit

Het is natuurlijk lastig om een leasemaatschappij vooraf te beoordelen op zijn flexibiliteit. Toch is het verstandig om vooraf te vragen hoe een leasemaatschappij omgaat met een vroegtijdige beëindiging. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als jouw leaseauto toch niet zo goed bevalt? Dit kan per leasemaatschappij behoorlijk verschillen.

Het is tevens goed om alvast te vragen hoe een leasemaatschappij omgaat met contractaanpassingen. Wat gebeurt er als je meer of minder kilometers rijdt, dan in eerste instantie in het leasecontract is opgenomen. Sommige leasemaatschappijen passen dit eenzijdig en zonder overleg aan, terwijl andere leasemaatschappijen dit eerst overleggen.

Online regelen

Het is ook fijn om te weten welke zaken je gemakkelijk online kunt regelen. Denk hierbij aan een schade melden, afspraak voor een onderhoudsbeurt, leaseauto inleveren of een verklaring schadevrije jaren.

Auto zakelijk leasen

Kortom als je een leaseauto gaat uitzoeken is het zeker de moeite waard om offertes te vergelijken. Vergeet hierbij vooral niet om ook te kijken naar de leasemaatschappij en te luisteren naar je gevoel.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.