Minder brandstof getankt in 2020, wat is de oorzaak?

Afgelopen jaar is er fors minder brandstof getankt ten opzichte van eenzelfde periode in 2020. Recentelijk heeft de BOVAG dit bekend gemaakt middels een analyse uit de beschikbare cijfers van het CBS.

De analyse van de BOVAG laat zien dat in de periode van januari tot en met oktober 2020 er in totaal 10,1 miljard liter brandstof is getankt in Nederland. De verdeling per brandstof laat zien dat er 5,8 miljard liter diesel, 4,1 miljard liter benzine en 170 miljoen liter LPG getankt is. Dit lijken grote aantallen. Wanneer dit echter wordt vergeleken met 2019 vertaalt dit zich in een afname van respectievelijk 11% voor diesel, 13,5% voor benzine en 14 procent voor LPG. Het opvallende hieraan is dat er in de eerste maanden, voor de coronacrisis, nog een toename waarneembaar was.

Ontwikkelingen & trends

In 2020 waren er feitelijk twee grote ontwikkelingen van invloed op de algehele afname van brandstof. Ten eerste uiteraard de coronacrisis. De afname in mobiliteit resulteerde direct in een afname van brandstoffen. Dit wordt dan ook bevestigd door de lichte toename, die ontstond in mei toen de maatregelen werden versoepeld.

Daarnaast is er natuurlijk ook ontwikkeling op het gebied van elektrische auto’s (EV’s). Afgelopen jaar waren 20% van de verkochte auto’s elektrisch. Dit is een groei van 6 procentpunt ten opzichte van 2019. Ook dit heeft impact op het aantal getankte liters brandstof. Door de toename van het aantal elektrische auto’s op de Nederlandse wegen, en natuurlijk het thuiswerken, is de verwachting dat ook de komende jaren de afname zich zal doorzetten en dus de brandstofbehoefte lager zal worden.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *