Leaseauto uitzoeken? Tips!

Mag je een nieuwe leaseauto uitzoeken? Dan is de volgende vraag, waar moet je tijdens je zoektocht op letten? In dit artikel geven wij een aantal tips waar je tijdens je zoektocht rekening mee moet houden.

Tip 1: kijk goed naar de looptijd

Hoe langer de looptijd, hoe lager het leasetarief wordt. Het zou dus heel goed kunnen dat de rijker uitgeruste leaseauto met een looptijd van 48 maanden niet binnen het leasebudget valt, maar bij een looptijd van 60 maanden wel. Het is dus in de meeste gevallen, voordeliger om een looptijd van 5 jaar aan te gaan.

Tip 2: bijtelling

Voor veel zakelijke rijders is de bijtelling een belangrijk aspect bij het leasen van een auto. Er zijn verschillende mogelijkheden om de bijtelling gunstiger te maken voor de berijder.

Ten eerste kan het interessant zijn sommige extra’s niet op te voeren als af-fabriek optie, maar juist als accessoires. Extra’s die door de dealer gemonteerd worden, zijn niet van invloed op de fiscale waarde van de auto. Dit zorgt ervoor dat het bedrag waarover de bijtelling berekend wordt, lager uitvalt dan wanneer de optie al af-fabriek gemonteerd is op de auto. Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld een trekhaak op de auto.

Daarnaast vragen sommige werkgevers een eigen bijdrage van werknemers voor de leaseauto. Het kan zo zijn dat de eigen bijdrage in mindering gebracht mag worden op de bijtelling. Hierop zijn echter wel wat spelregels van toepassing. Om dit inzichtelijk te maken hebben wij hieronder

Rekenvoorbeeld: stel je hebt een leasebudget van 650 euro per maand, maar wilt een auto leasen van 800 euro per maand. Dan kan de werkgever akkoord geven en 150 euro per maand in rekening brengen bij de werknemer. In dit geval kan de werkgever deze eigen bijdrage van de werknemer in mindering brengen op de bijtelling. Op deze aftrekpost is overigens de belastingschaal nog wel van toepassing. Ook is dit afhankelijk van de gestelde voorwaarden van de werkgever.

Tip 3: Kijk eens naar het aanbod elektrische auto’s

Een andere tip is om naast een brandstofauto te kijken naar een volledig elektrische auto. Als zakelijke rijder profiteer je met een elektrische auto in 2021 van slechts 12% bijtelling (over de eerste 40.000 euro, 22% over het resterende bedrag).

Elektrische auto leasen met 8% bijtelling in 2021

Wil je graag een elektrische auto leasen met 8% bijtelling in 2021? Ook dit behoort in 2021 nog tot de mogelijkheden. Er zijn een aantal elektrische auto’s met 8% bijtelling die direct beschikbaar zijn. Denk hierbij aan de Tesla Model 3, Kia e-Niro, Hyundai Kona Electric, Polestar 2, Volkswagen ID.3 en Volkswagen ID.4.

Tip 4: Occasion leasen

Het is ook een optie om te kiezen voor een leaseauto waar de kop al af is. In de meeste gevallen kun je, in vergelijking met een nieuwe auto, binnen het leasebudget kiezen voor een auto die rijker is uitgerust. Bovendien geldt bij de occasions een snelle levertijd, omdat de leasemaatschappij meestal een aantal modellen op voorraad heeft.

Tip 5: laat je adviseren door een (lease)expert

Indien je op zoek bent naar een nieuwe leaseauto is het belangrijk om je door een expert goed te laten adviseren. De expert kan op basis van jouw wensen en situatie met je meedenken en de juiste auto adviseren. De expert heeft immers verstand van zaken als het goed om het aanbod, prijzen, beschikbaarheid etc. Daarnaast kan hij of zij je uitgebreid vertellen welke verschillende leasevormen er zijn, wat de voor- en nadelen zijn en welke componenten je kunt opnemen in het leasecontract.

Wij hopen met deze tips jouw zoektocht naar een nieuwe leaseauto nog gemakkelijker te maken. Mocht jij zelf nog tips hebben, laat het ons dan gerust weten in een reactie hieronder!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *